Disfunctii erectile
Erectiile incep atat cu o stimulare mentala, cat si senzoriala. Atat impulsurile venite de la creier, cat si nervii locali au ca efect relaxarea muschilor din corpii cavernosi, permitand sangelui sa circule mai bine si sa umple spatiile libere existente. Sangele creeaza presiune in corpii cavernosi, facand penisul sa se mareasca. Albugineea (membrana care inconjoara corpii cavernosi) ajuta sa blocheze sangele in corpii cavernosi, avand ca rezultat sustinerea unei erectii puternice. Cand muschii penisului se contracteaza pentru a opri fluxul sangvin si canalele sangvine se deschid, erectia atinge punctul culminant. In situatia in care sangele nu poate sta in penis, atunci apar disfunctiile erectile.
Disfunctia erectila, numite uneori si “impotenta”, se refera la incapacitatea de a obtine sau de a mentine o erectie ferma in cadrul unui act sexual. Exista totusi o diferenta intre acesti doi termeni, “impotenta” fiind utilizata pentru a descrie alte probleme care au legatura cu raporturile sexuale, cum ar fi lipsa dorintei sexuale, probleme cu ejacularea sau orgasmul, iar “disfunctia erectila” tine strict de obtinerea unei erectii.
Cum erectiile necesita urmarea unor secvente precise, disfunctiile erectile au loc atunci cand una dintre acestea este intrerupta. O secventa include impulsuri nervoase in creier, in coloana vertebrala si in zona din jurul penisului, avand raspuns in muschi, tesuturile fibroase, vene, artere si in aproprierea corpilor cavernosi.
Deteriorari aduse nervilor, arterelor, muschilor netezi si tesuturilor fibroase, rezultate de regula in urma unor boli, reprezinta principalul motiv ce cauzeaza disfunctiile erectile. Boli, precum diabet, boli de rinichi, alcoolism cronic, multiple scleroze, arteroscleroza, boli vasculare si neurologice reprezinta 70% din cazuri in care disfunctiile erectile se manifesta. Intre 35 si 50% dintre barbatii care sufera de diabet sunt predispusi la a avea disfunctii erectile. Totodata, bolile de inima, problemele vasculare, fumatul, greutatea peste medie si evitarea exercitiilor fizice cresc riscul aparitiei disfunctiilor erectile.
De asemenea, interventiile chirurgicale (in special prostate radicale si interventii chirurgicale pentru cancer de vezica urinara) pot rani nervii si arterele din apropiera penisului, cauzand disfunctii erectile. Leziuni ale penisului, coloanei vertebrale, prostatei, vezicii urinare si pelvisului duc la disfunctii erectile prin vatamarea nervilor, muschilor netezi, arterelor si tesuturilor fibroase ale corpilor cavernosi.
Multe medicamente precum pastile pentru presiunea sangelui, antidepresive, tranchilizante, medicamente care scad pofta de mancare, pastile pentru ulcer – pot provoca disfunctii erectile ca si efect secundar.
Specialistii considera ca factorii psihologici, precum stresul, anxietatea, depresia, un nivel scazut al increderii de sine, cat si teama de a esua pe plan sexual reprezinta 10-20% din cauzele aparitiei unei disfunctii erectile. |